Южна Корея преустанови действието на част от военното споразумение, подписано с

...
Южна Корея преустанови действието на част от военното споразумение, подписано с
Коментари Харесай

Сеул преустанови частично военно споразумение с Пхенян

Южна Корея преустанови действието на част от военното съглашение, подписано с Пхенян през 2018 година, откакто изолираният Север подцени предизвестията на Съединени американски щати и съдружниците му, изстреля шпионски спътник и назова извеждането му в орбита сполучливо, съобщи Ройтерс.

Северна Корея заяви, че е извела във вторник в орбита първия си шпионски неестествен сателит и даде обещание да изстреля още в близко бъдеще.

На фотоси, оповестени от севернокорейските държавни медии, се вижда по какъв начин водачът Ким Чен-ун следи изстрелването на ракетата.

Длъжностните лица в Южна Корея и Япония, които първи оповестиха за изстрелването, не можаха незабавно да потвърдят дали спътникът е в орбита. Говорител на Пентагона съобщи, че американските военни към момента ревизират дали изстрелването е било сполучливо.

Южнокорейският министър-председател Хан Док-су организира съвещание на кабинета и в телевизионно изявление съобщи, че държавното управление пристъпва към прекратяване на действието на част от междукорейския пакт. Президентът Юн Сук-йол е на държавно посещаване във Англия, а по-рано организира съвещание на Съвета за национална сигурност с някои министри и ръководителя на националното разузнаване посредством видеовръзка.

Пактът, прочут като Всеобхватно военно съглашение и ориентиран към понижаване на напрежението на Корейския полуостров, беше подписан на срещата на върха през 2018 година сред някогашния южнокорейски президент Мун Дже-ин и севернокорейския водач Ким Чен-ун.

Двете страни се споразумяха да вкарат буферни зони, в които ще бъдат прекратени ученията с бойна пукотевица, както и зони, неразрешени за полети, да отстранен някои охранителни постове от демилитаризираната зона, разделяща страните, и да поддържат горещи телефонни линии, наред с други ограничения.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР